Опубликовано в "Бизнес", язык - Romanian. 16 страниц.
Nu cred că există îndoieli: situația olimpicilor din România este dificilă. Auzim câteodată că există sportivi români care se întorc din țări străine cu medalii. Mai auzim și că pentru ele primesc din partea statului prea puțină recunoștință. Auzim că protestează și câteodată protestăm și noi cu ei. Ne intrigăm și punem la cale campanii pe la televizor.
Jocurile Olimpice captează, odată la patru ani, atenția întregii planete, și toți ochii stau ațintiți pe evoluțiile sportivilor. Român sau chinez, de atletul olimpiadelor aude mai toată lumea.
Dar câți dintre noi am luat parte vreodată la protestele micuților medaliați la informatică, matematică sau chimie? Câți dintre noi știm măcar câte astfel de mari talente are România?
Crezând încă în poezia sentimentului patriotic, profesorii pregătitori ai acestor sclipiri refuză ofertele unor cariere promițătoare și își continuă nobila îndelednicire în anonimitate. Cei mici sunt însă altfel.
Născuți într-o epocă a libertății, devenind conștienți de propria lor valoare și de tratamentul defectuos al unui sistem șubred, tinerii matematicieni sau fizicieni iau de cele mai multe ori aceeași hotărâre: continuarea studiilor în străinătate. Studiile sunt urmate eventual de o carieră în cercetare. Peste mări și tări, ei se realizează și sunt asaltați de aprecieri. Lăsând în urmă o Românie indiferentă, sugrumată de o mediatizare a nonvalorilor și a inculturii, tinerele genii ale țării noastre contribuie la construirea gloriei unor state adoptive.
Cu o vădită apreciere pentru acești adolescenți, revista Master Stories se lansează pe piață în speranța unei atenționări a populației în legătură cu situația existentă. Reunind articole despre medaliați matematicieni, astronomi, fizicieni, chimiști etc., publicația speră să contribuie la creșterea interesului acordat realelor talente. Еще